Friday, August 24, 2012

Fikiran & Keputusan

Pernahkah anda terfikir untuk membatalkan keputusan yang telah anda buat untuk keluar bersama rakan-rakan? Pernahkah anda berasa marah apabila sahabat anda tiba-tiba berubah fikiran setelah sama-sama merancang untuk melakukan sesuatu? Pernahkah anda menganggap bahawa tindakan yang telah anda lakukan adalah salah lalu menyesalinya? Alasannya satu, fikiran manusia boleh berubah. Malah ada orang yang fikirannya sentiasa berubah-ubah. 

Bila bercakap tentang fikiran manusia, memang sangat rumit. Sebab tu susah kita nak faham apa yang orang nak. Kadang-kadang, fikiran berubah. Ada masa pula, emosi mengganggu rasional. Ada kalanya fikiran cuba dirahsiakan. Ok, balik kepada tajuk kita, fikiran manusia memang boleh berubah. Ada macam-macam sikap manusia bila berhadapan dengan fikiran yang berubah ni.

1. Fikiran mempengaruhi keputusan

Ada seorang perempuan yang saya kenal. Fikiran dia sentiasa berubah-ubah. Contohnya, kami merancang untuk ke kedai. Sewaktu sedang bersiap-siap, tiba-tiba saja dia boleh cakap taknak pergi. Dalam lima minit kemudian dia cakap nak pergi pulak. Seorang lelaki yang saya kenal juga ada dalam kategori ini. Berhadapan dengan orang macam ni, saya pun cepat berasa panas. Lebih-lebih lagi bila keputusan tu berkaitan diri saya. 

2. Cuba untuk tak ubah keputusan

Seorang sahabat saya agak kurang suka bila orang batalkan apa-apa perancangan atau ubah sebarang keputusan selepas berbincang. Lebih-lebih lagi kalau dia tak dimaklumkan tentang perubahan yang berlaku sedangkan dia terlibat sama dalam urusan tersebut. Jadi,, sesuatu yg memerlukan dia untuk buat keputusan, sebolehnya dia elak untuk ubah keputusan walaupun keputusan tu keputusannya secara individu. Walaupun menghadapi dua situasi yang memerlukan sahabat ini membuat pilihan lain, dia akan teruskan dengan keputusan pertama kerana baginya setiap kata itu janji yang perlu dipenuhi.

3. Keputusan dipengaruhi emosi

Seringkali bila berada di dalam situasi yang beremosi, saya dinasihatkan supaya tidak mengambil sebarang keputusan. Betul, dalam situasi yang beremosi, selalunya kita hanya memikirkan sesuatu untuk memuaskan hati. Kadang-kadang, otak tahu perkara tu tak sepatutnya kita lakukan. Tapi, fikiran yang kurang rasional boleh mengarahkan kita memutuskan sesuatu yang salah. Bila dah sedar keputusan tu salah, masa telah pun berlalu dan tak dapat diundur kembali. Biasanya kita akan menyesal dengan perkara yang telah berlaku apabila terlalu ikutkan emosi.

Membuat keputusan yang tepat dan bijak bukanlah mudah. Untuk membuat sesuatu keputusan, senaraikan kebaikan dan keburukan yang mungkin berlaku hasil pilihan anda. Islam mengajar cara membuat pilihan yang terbaik, iaitu melalui istikharah, doa, dan musyawarah... Apabila ingin membuat keputusan yang penting, ikutlah cara yang telah diajarkan. InsyaAllah, keputusan yang dibuat adalah dengan panduan daripada Allah S.W.T.


No comments:

Post a Comment