Sunday, May 20, 2012

Menjaga Ikhtilat

Tajuk ni selalu menjadikan kita keliru..

Biasanya kita marah bila sahabat kita mementingkan kawan berlainan jantina... Itu memang fitrah, cas negatif akan tertarik kepada cas positif. Hanya ilmu, kefahaman, kemahuan dan pengamalan yang akan mampu mengawalnya.

 Tapi.... ,,aku tak...

"aku layan semua sama... dengan sahabat-sahabat perempuan pun aku macam tu. there is nothing special between me and him."

Mungkin ini hanya alasan untuk membolehkan kita berhubungan dengan orang yang bukan mahram... analisa diri, koreksi diri. Ya, menjaga ikhtilat tak semudah yang disangka. kita lupa, lelaki dan perempuan tu berbeza. pergaulan antara lelaki dan perempuan perlu dijaga. Layanan yang sama terhadap lelaki dan perempuan bukan alasan untuk komunikasi tanpa urusan. Kata Ustazah Fatimah Syarha,

Urusan adalah sesuatu yang apabila kita bentangkan depan Allah SWT, kita yakin kita mampu jawab dan berhujah depan Allah bahawa ia adalah urusan, maka itulah yang dinamakan urusan. Jika hati masih berasa was-was samada ia suatu urusan atau tidak, maka berawaslah.

Menjadi kewajipan bagi seseorang muslimin-muslimat yang beriman kepada Allah dan Rasul untuk menjauhi ikhtilat yang haram antara lelaki dan perempuan, iaitu ikhtilat yang tidak syari'e. Apabila telah cukup ilmu dan fahamnya dan terlibatnya di dalam dakwah, muslimin dan muslimat yang beriman mesti memastikan dirinya jauh dari ikhtilat (percampuran lelaki-perempuan) yang bukan mahramnya.

Wahai diri,
Bertegaslah dengan muslimin... 
Jadilah wanita bermaruah, 
Yang punya rasa malu,
Jangan jadi wanita akhir zaman, 
Yang melemahkan iman kaum muslimin. 

Duhai hati..
Apa mahumu sebenarnya?
Penghargaan si dia atau cinta Yang Maha Agung?
Astaghfirullahal'azim...

No comments:

Post a Comment